FOURTH YEAR - SECOND SEMESTER

DSC02956.jpg

SITE

The proposed design is the restoration of the Old Post Office and the construction of its new addition to become the StudyHub, a place intended to serve the student body of University of Oklahoma as well as the citizens of Norman. 

Site Plan Small Scale.jpg
Site Plan Large Scale 17x17.jpg

Meeting spaces, offices, and classrooms will be located inside the Old Post Office while the new addition will house the main study areas, the café, and technology center. With the new addition located on the site to the northwest of the Old Post Office, the challenge of this design is to create a strong connection between the two building while minimizing physical connections between the old and new structure in order to preserve the composition of the old building. 

StudyHUB 1920.jpg

This can be achieved by providing a pedestrian walkway made of two pergolas supported by green trellis columns that will enhance pedestrian experience as well as improving outdoor quality. One end of this walkway is the secondary entry of the Old Post Office with an elevator and ADA access, while the other end is the main entry of the new addition. By locating this entry here, people will most often enter the building through the use of the green walkway which will help the structure complement the existing building instead of competing against it. 

BUILDING ENVELOPE

Exploded Axon 2.jpg

The building skin is protected by a carefully designed envelope composed of aluminum panels, shading devices, and stacked stone walls that feature green walls to provide visual interest and create a healthy living and learning environment.

1. Roof covering
2. 2" foamed plastic
3. Vapor retarder
4. 5/8 Sheetrock
5. Tube steel beam
6. Steel girder
7. Kawneer lightshelf

8. Underfloor supply diffuser
9. Raised flooring
10. Slab on grade
11. Gypsum
12. Steel stud framing
13. Plywood
14. Aluminum panels

To continue the design language of the existing building, the new addition will follow the similar 2:1 proportion in façade design as well as grid layout while implementing newer materials of the same shades of color. With the vertical axis of the site tilted approximately 28 degrees west of north, the new addition is oriented to have its two curved walls facing north and south to provide natural daylight for the two main study areas.